proszę pomożcie.
Agnieszka: Dany jest okrąg o środku w punkcie A i promieniu 3 cm. Jaki warunek spęlnia promień okręgu o
środku w punkcie B, gdzie |AB|= 12 cm, jeśli dane okręgi:
a.) są styczne zewnętrznie
b.) się przecinają
13 lis 18:35
Godzio:
styczne zewnętrznie:
|AB|=r1+r2
12−3=r2
9=r2
przecinające się
|r1−r2|<|AB|<r1+r2
|r1−r2|<|AB |AB|<r1+r2
r2>9 r2>9
r2 musi byc większy od 9
13 lis 20:52
Agnieszka: w tych przecinających się powinno wyjść r∊(9,15)
14 lis 22:48
Godzio:
no tak |r1−r2|<AB
r1−r2<|AB| v r1−r2>−|AB| tera wyjdzie
14 lis 22:50
Godzio: powinno byc pomiedzy ∧
14 lis 22:51
Agnieszka: dziękuje
14 lis 23:12