prawdopodobieństwo
kaktus: Oszacuj prawdopodobieństwa, że przy rzucie dwóch kostek do gry otrzymamy następujące sumy oczek
na obydwu kostkach: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13.
Proszę o wytłumaczenie jak zrobić takie zadanie
Mila:
Najlepiej zrób tabelkę:
Ω={ (1,1)(1,2),(1,3),(1,4),(1,5),(1,6),
(2,1)(2,2),(2,3),(2,4),(2,5),(2,6),
(3,1)(3,2),(3,3),(,34),(3,5),(3,6),
(4,1)(4,2),(4,3),(4,4),(,4,5),(4,6),
(5,1)(5,2),(5,3),(5,4),(5,5),(5,6),
(6,1)(6,2),(6,3),(6,4),(6,5),(6,6)}
Takie wyniki mogą się pojawić w tym doświadczeniu.
Teraz zrób tabelkę sum:
{2,3,4,5,6,7,
3,4,5,6,7,8
................,9
...............10,
.............. 11
................12}dokończ.
Wszystkich zdarzeń masz 36
| | 0 | |
P(S1)= |
| =0 zdarzenie niemożliwe |
| | 36 | |
licz dalej sam, jesli chcesz się nauczyć.