funkcje wielomianowe
Aldo Raine: | | a−1 | | b−1 | |
wyznacz liczby a i b tak, aby funkcje F i W byly rowne: W(x)= |
| + |
| i |
| | x+5 | | x+3 | |
22 paź 17:13
Tadeusz:
W(x) do wspólnego mianownika ... a potem porównuj −
22 paź 17:15
Aldo Raine: no, zrobilem to i mam:
W(x)=F(x)
Po skróceniu przez (x+5)(x+3)
a(x+3)+b(x+5)=7x+9
22 paź 17:20
Aldo Raine: i co dalej?
22 paź 17:32
Tadeusz:
... musisz wiedzieć czego szukasz.
Nie unikniesz wymnożenia tych nawiasów ... i układu równań
22 paź 17:36
Aldo Raine: no wiem, ale jak uklad, z czego? Tadeo powiedzial, zeby porownac no to mam i co? 1 rownanie i 2
niewiadome?
22 paź 17:38
Tadeusz:
... i dobrze Ci powiedział −

ax+3a+bx+5b=7x+9
x(a+b)+3a+5b=7x+9
z tego masz:
a+b=7
3a+5b=9 i rozwiąż
22 paź 17:46
Patryk: O, też jestem na funkcjach wymiernych i też mam z tym kłopot. :<
Widzę że porównałeś W(x) i F(x) i przeniosłeś, ale to chyba niewiele Ci dało...
Może spróbuj za W(x) dać W(1), żeby coś mieć. Sam jestem ciekaw i będę śledzić to zadanie.
22 paź 17:48
Aldo Raine: dzieki Tadziu
22 paź 17:50
Tadeusz:
Masz rację
Patryk ...to co zrobił nie było potrzebne ... było tu "nipriczom"
...ale skoro już zrobił ... −
22 paź 17:52
5-latek: Tadek nie trzeba takim chamom pomagac bo oni mysla ze poprzeklinaja na forum , obraza kogos
i juz wtedy maja pomoc . Wszyscy im beda pmagac .
Dobrze ze to nie jest zadane .pl i nikt tu z pomocy nie rozlicza .
22 paź 17:57
Tadeusz:
... nie zauważyłem co wypisał pod innym postem ... ale niech mu tam ...
22 paź 17:59
Patryk: Przepraszam za kłopot, ale to mój pierwszy dzień tutaj.
Mogę tu swoje zadanko napisać? Czy jak mam to zrobić?
22 paź 18:03
Tadeusz:
u góry forum masz na niebiesko "dodaj nowe zadanie"
22 paź 18:20