moneta
Blue: Dla pewnej niesymetrycznej monety prawdopodobieństwo wyrzucenia orła wynosi p, a
prawdopodobieństwo wyrzucenia reszki −q.
Rzucamy dwukrotnie tą monetą. Uzasadnij, że prawdopodobieństwo wyrzucenia orła w pierwszym
rzucie i reszki w drugim rzucie jest takie samo jak prawdopodobieństwo wyrzucenia reszki w
pierwszym rzucie i orła w drugim rzucie.
Ta "niesymetryczna moneta" to jest taka zwykła moneta
22 paź 17:06
Mila:
| | 1 | |
W symetrycznej monecie w jednym rzucie p=q= |
| , tu p≠q. |
| | 2 | |
Najlepiej narysuj drzewko.
22 paź 17:12
Blue: | | 1 | |
czyli wyjdzie P= |
| z drzewa i to wystarczy, Mila?  |
| | 4 | |
22 paź 17:19
Blue: Mila, mam jeszcze b) do tego:
Oblicz p i q, jeśli przy trzykrotnym rzucie tą monetą prawdopodobieństwo wyrzucenia co najmniej
| | 37 | |
jednego orła jest równe |
| |
| | 64 | |
22 paź 17:24
Mila:
| | 1 | |
Nie może wyjść |
| , bo p≠q. (najprawdopodobniej, moneta może być np cięższa z jednego |
| | 4 | |
"boku")
P(OR)=p*q
P(RO)=q*p
⇔prawd. są równe− mnożenie jest przemienne: p*q=q*p
22 paź 17:25
Mila:
c) P(RRR)=q
3 −wypadnie 3 razy reszka
A− wypadnie co najmniej jeden orzeł
P(A)=1−q
3
22 paź 17:30
Blue: a więc o to tutaj chodziło, dzięki

22 paź 18:25
Mila:
22 paź 19:04