funkcja liniowa, parametr
blackk: Hej
Mam problem z jednym zadaniem.
Wyznacz wartośc parametru m dla której dziedziną funkcji f(x)=√ (1−m2)x+1−2m jest zbiór
liczb rzeczywistych.
Wiem, że ten pierwiastek musi być większy lub równy zero, więc: (1−m2)x+1−2m≥0 ale co mam
dalej zrobić:? jak to rozwiązać?
22 paź 16:51
blackk: pomoże ktoś? To zadanie jest bardzo ważne
22 paź 17:18
Tadeusz:
dalej to już prosta nierówność −
22 paź 17:20
blackk: ale nie wiem jak to zrobić.
(1−m)(1+m)x≥2m−1
x≥2m−1 przez (1−m)(1+m)
i co teraz? w odpowiedziach jest m=−1 a ja mam 2 niewiadome
22 paź 17:40
Tadeusz:
pod pierwiastkiem masz prostą .... a kiedy prosta w całym zbiorze R jest nad osią 0x lub
pokrywa się z tą osią

?
22 paź 17:40
Aldo Raine: ja pierdole, lepiej zebys sie nawet nie odzywal Tadeusz. Chuja pomagasz.
22 paź 17:41
PW: Aldo Raine, nie znasz się, to się nie odzywaj. Wytrzyj jęzor o wycieraczkę.
22 paź 17:44
5-latek: Nastepny mysli ze to ulica . Otoz nie . To jet elitarne forum i takich slow sie tu nie uzywa
gosciu
22 paź 17:45
blackk: Może mi ktoś wytłumaczyć to? Tak troche dokładniej bo nadal nie rozumiem.
Jeśli pod pierwiastkiem jest liczba to znaczy że y jest stałe. ale ja mam tam x a nie y.
22 paź 17:48
Tadeusz:
... ten "bezstresowo wychowywany" nie wie kiedy prosta dla wszystkich x∊R leży nad osią.
Mózg mu się zalasował i chamstwem zionie −
22 paź 17:48
Tadeusz:
do balackk
Pod pierwiastkiem masz wyrażenie które graficznie możesz zobrazować prostą
Jeśli ma ona być nieujemna dla x∊R to w postaci y=ax+b
musi zachodzić: a=0 ⋀ b≥0 ....dalej poradzisz
22 paź 17:56
blackk: Zauważyłem to w końcu

wychodzi, że
a: 1−m
2=0
m
2= 1 v −1
b:
1−2m>0
m<−1/2
więc częścią wspólna jest −1
Dzięki wielkie za podpowiedzi
22 paź 18:05
Tadeusz:
BRAWO −
22 paź 18:14