Kresy zbioru
Klaudynaa: Zbadaj kresy zbioru {7/10, 77/100 , 777/1000... }
22 paź 16:47
22 paź 16:55
Klaudynaa: Trzeba jeszcze udowodnić kres górny warunkiem bo 1 nie należy do zbioru. Kresu dolnego nie
trzebba udowadniać bo należy do zbioru. Umiałbyś udowodnić na podstawie warunku
dla każdego ε>0 istnieje x∊A : x>1−ε gdzie ta 1 jest ograniczeniem zbioru
22 paź 17:10
PW: | | 7 | |
Liczby tego zbioru to kolejne przybliżenia liczby 0,(7) = |
| (każda następna jest większa |
| | 9 | |
| | 7 | |
od poprzedniej, ale |
| nie osiągnie żadna). |
| | 9 | |
22 paź 17:12
Saizou :
dokładnie tak jak pisze
PW, można też tak
inf(A)=a
1
sup(A)=lim
n→+∞a
n bo a
n jest ściśle rosnący
22 paź 18:55