Kresy
Klaudynaa: Jakie są kresy zbioru {m/n + 4n/m }
22 paź 16:36
Saizou :
a m,n to liczby.....
22 paź 19:06
Klaudynaa: tak m, n ∊N
23 paź 19:20
Hurwitz: 5, +∞
23 paź 19:21
Klaudynaa: ale jak m=2 a n=1 to zbiór ma wartość 4.
23 paź 19:46
Saizou :
no tak

znasz nierówność o średnich ?
23 paź 19:58
Hurwitz: Klaudynaa − zgadza się. A jak m=3 a n=2 to 25/6. Ale co z tego?
23 paź 21:24
Hurwitz: Ups, chyba już wiem co z tego... Pomyliłem się
23 paź 21:28
Hurwitz: Musiałem zniknąć wczoraj. Kres dolny to 4. Przepraszam za pomyłkę. Zjadła mnie Rutyna

Można pokazać, że funkcja
| | 4 | | m | | m | |
(0,∞)∍x→x + |
| ma minimum równe 4 (osiągane dla x=2). U Ciebie x= |
| i dla |
| =2 |
| | x | | n | | n | |
masz to minimum osiągane.
24 paź 08:51
Saizou :
można też se średniej Am≥Gm
24 paź 10:14
Hurwitz: Ładne.
24 paź 10:40