funkcja wykładnicza-zadanie z nowego zbioru
kochanieńka : Zbadaj liczbę rozwiązań w zależności od wartości parametru m m∊ℛ
4*2|x−1|=m
22 paź 15:56
Kamcio :): najlepiej narysuj sobie funkcję f(x)=4*2|x−1| i sprawdź ile jest punktów przecięcia prostej
y=m z wykresem y=f(x) dla danych wartości parametru m.
22 paź 16:04
kochanieńka : a jak ją narysować ?
22 paź 16:08
kochanieńka : opuszczając wartość ?
22 paź 16:08
Kamcio :): a wiesz jak wygląda funkcja 2x?
22 paź 16:09
kochanieńka : tak
22 paź 16:10
Kamcio :): f(x)=4*2|x−1|=22*2|x−1|=2|x−1|+2
najpierw przesuwasz funkcję y1=2x o wektor [−2,0], powstaje ci funkcja y2=2x+2
teraz nakładasz moduł na x (odbijasz część znajdującą się w pierwszej i czwartej ćwiartce
względem osi OY), powstaje ci wykres funkcji y3=2|x|+2
teraz przesuwasz wykres funkcji y3 o wektor [1,0] i masz wykres funkcji f(x)
22 paź 16:15
Mila:

Przekształcamy równanie:
4*2
|x−1|=m /:4
Rysujesz wykres f(x)=2
|x−1|
y=2
x→y=2
|x|→T[1,0]→
f(x)=2|x−1|
1)
2)
| m | |
| =1⇔m=4 jedno rozwiązanie |
| 4 | |
3)
| m | |
| >1⇔m>4 dwa rozwiązania |
| 4 | |
22 paź 16:16
kochanieńka : o teraz wszystko jasne, bardzo serdecznie dziękuję

(tak to jest jak humanista porywa się na
rozszerzanie matematyki

)
mam jeszcze jedno pytanie:
dane są funkcje f
1(x)=5
2x+2
2x oraz f
2(x)=5
x−4+2
x+2 określone w zbiorze liczb
rzeczywistych. Rozwiąż nierówność f
2(x+2)≥f
1(x/2)
22 paź 16:22
Mila:
f
2(x+2)=5
x+2−4+2
x+2+2=5
x−2+2
x+4
| | x | |
f1( |
| )=52*x2+22*x2=5x+2x |
| | 2 | |
5
x−2+2
x+4≥5
x+2
x spróbuj poradzić sobie.
22 paź 16:36
kochanieńka : żeby porównać funkcję muszę mieć albo takie same wykładniki albo podstawy ... jak przerzucę
piątki na jedną, dwójki na drugą to mi coś da ?
22 paź 16:45
Mila:
Pomyśl, trochę, próbuj, jeśli nie wymyślisz, to napiszę.
22 paź 16:47
kochanieńka : oki

ps mogę się zapytać czy jesteś w liceum czy na studiach ?
22 paź 16:56
Asay: Gimnazjum hehe
22 paź 16:59
kochanieńka : @Mila jeśli jesteś w gim to chyba jesteś geniuszem

ps nie wymyśliłam, pomocy
22 paź 17:43
Mila:
Asay, żartuje i zaraz poda Ci swój szybszy sposób rozwiązania.
Możesz dalej :tak
5
x*5
−2−5
x≥2
x−2
x*2
4
| | −24 | | −24 | |
5x* |
| ≥2x*(−15) /:( |
| ) |
| | 25 | | 25 | |
22 paź 17:51
5-latek: Mila 
Pozdrawiam i

chodzi juz do 1LO
22 paź 18:25
kochanieńka : dziękuję Mila <3
22 paź 21:00
Mila:
22 paź 21:03