Znajdź wzór funkcji odwrotnej do danej.
gierek: Znajdź wzór funkcji odwrotnej do danej:
| | ⎧ | 3x=1 dla x∊R−{1,2} | |
| g(x) = | ⎨ | 7 dla x=1 |
|
| | ⎩ | 4 dla x=2 | |
i podaj uzasadnienie że g(x) jest bijekcją. Narysuj wykresy tych funkcji w jednym układzie.
22 paź 14:47
PW: Zapewne w pierwszym wierszu definicji miało być
g(x) = 3x+1 ?
22 paź 15:42
fifek: tak g(x) =3x+1
22 paź 16:46
gierek: rozwiąze to ktoś? bo mi to za bardzo nie wychodzi
22 paź 17:26
gierek: odwrotna zrobiona tylko uzasadnienie i rysunek
22 paź 17:27
PW: Funkcja
f(x) = 3x + 1 , x∊R\{1, 2}
jest funkcją "kawałkami liniową" ( z dziedziny funkcji liniowej wyrzucono po prostu 2 punkty).
Jest więc niewątpliwie różnowartościowa (można się powołać na znane własności funkcji
liniowej).
Pozostałe część definicji funkcji g została tak sprytnie skonstruowana, że
g(1) = 7 i g(2) = 4.
Są to te wartości, które przyjmowałaby funkcja f, gdyby była określona na całej osi:
f(1) = 4 i f(2) = 7
(wartości zostały zamienione, ale na pewno nie pokrywają się z żadną wartością funkcji f, która
właśnie tych wartości nie osiąga).
Różnowartościowość jest zatem udowodniona − trochę to opowiadanie matematyki, ale sensowne −
kto nie wierzy, niech pisze uzasadnienia typu
g(x1) = g(x2) ⇔ ...,
ale chyba nie trzeba.
22 paź 17:38
gierek: ale funkcja odrotna to będzie g−1 (x)=x/3 − 1/3 ?
22 paź 17:44
gierek: i jakby rysunek jeszcze był bo nie czaje tego
22 paź 17:47
PW: y = 3x + 1 (ale tylko dla x różnych od 1 i róznych od 2)
y−1 = 3x
czyli funkcja odwrotna jest określona wzorem
| | 1 | | 1 | |
g−1(y) = |
| y − |
| , y∊R\{4, 7} |
| | 3 | | 3 | |
g
−1(7) = 1
g
−1(4) = 2.
22 paź 17:57
gierek: albo ja nie rozumie albo ty sie pomyliłeś przy g(7) i g(4), wyniki niepowinny być odrotnie?
22 paź 18:14
PW: Napis
"g(x) = 7 dla x =1" oznacza g(1) = 7, nie pomyliłem się.
22 paź 18:20
gierek: aaa myślałe ze do odwrotnej podstawiałeś
22 paź 18:24
gierek: czyli bijekcja tutaj nie zachodzi?
22 paź 18:42