Zadanie niby proste, ale mam problem z jego rozwiązaniem - kombinatoryka
Piter: Z talii 52 kart wyciągnięto losowo kartę. Oblicz prawdopodobieństwo, że jest to dwójka jeśli
wiadomo, że wylosowana karta jest kierem.
22 paź 14:47
Piter: nikt nie pomoże ? : ((
23 paź 12:35
AcidRock: 1) Losujesz 1 kartę, zatem możesz to zrobić na ile sposobów?
2) Ile jest dwójek, oprócz dwójki kier?
23 paź 12:40
J :
IΩI = 52
A − wylosowano dwójkę i IAI = 4
B − wylosowano kiera i IBI = 13
(A∩B) = wylosowano dwójkę kier i IA∩BI = 1
| | P(A∩B) | |
z prawdopodobieństwa warunkowego P(A/B) = |
| |
| | P(B) | |
| | 13 | | 1 | | 52 | | 1 | |
P(B) = |
| czyli P(A/B) = |
| * |
| = |
| |
| | 52 | | 52 | | 13 | | 13 | |
albo prościej ..... jeśli wylosowano kiera , a w tym kolorze jest tylko jedna dwójka to:
23 paź 12:47
Hurwitz: A − wylosowano dwójkę,
B − wylosowano kiera
P(A∩B) = "prawdopodobieństwo wylosowania dwójki kier" = 1/52
P(B) = "prawdopodobieństwo wylosowania kiera" = 1/4
23 paź 12:48
Eta:
W tej talii jest 13kierów i tylko jedna dwójka kier
A−− wylosowano dwójkę kier
|A|=1
23 paź 12:54
J :
23 paź 12:56
Eta:
No i nie było sensu ........."odpalać F−16" ,wystarczył mały "latawiec"
23 paź 13:01
J :
...dlatego podałem prostsze rozwiazanie , jako drugie, gdyż autor zadania zapewne wymagał od
ucznia znajomosci prawdopodobieństawa warunkowego ..
23 paź 13:03
Lukas:
Witam Eta, masz chwilkę ?
23 paź 13:07
Eta:
Sorry
J ....nie przeczytałam ostatniego wpisu
23 paź 13:07
Piter: Woo, dziękuję bardzo za pomoc

Ogólnie rozszyfrowałem to zadanie, ale nie wiedziałem jak za
to się zabrać.
23 paź 13:11
Piter: Ten dział jest bezsensu.
23 paź 13:12
Lukas:
Rachunek prawdo. to najlepszy dział w matematyce chyba.
23 paź 13:13
Piter: Nie zgadzam się. Wszystko inne, tylko nie to.
23 paź 13:38
Piter: Ey! jeśli ktoś jeszcze to przeczyta. mam pytanko: jakie polecacie repetytoria/książki z matmy?
: ))
23 paź 13:51
daras: zacznij grać w karty to może docenisz :
23 paź 14:10