logarytmy
Takao: Mam takie równańko i nie wiem jak prawidłowo powinno się go wymnożyć:
x2 * log2x=4
22 paź 14:35
Takao: Ewentualnie proszę rozwiązać:
22 paź 15:20
Takao: Z tym, że x jest podstawą a reszta jest jego potęgą, tylko tak dziwnie zapisuje tutaj...
22 paź 15:21
razor: dobrze przepisane 1?
22 paź 15:24
Takao:
To co jest w nawiasie kwadratowym jest potęgą x
22 paź 15:32
razor: x
2−12logx = 100
logarytmujemy stronami
logx
2−12logx = log100
(4−logx)logx = 4
log
2x−4logx+4 = 0
(logx−2)
2 = 0
dokończ
22 paź 16:01
Takao: W 3 linijce równania od dołu skąd wzięło się 4? Można prosić o wytłumaczenie?

Bo jakoś nie
widzę tego
22 paź 16:06
razor: pomnożyłem równanie razy 2
22 paź 16:13
Takao: Dziękuje.
22 paź 16:17