proszę pomóżcie.
Agnieszka: Ramiona trapezu mają długości 5cm i 7cm a jedna z podstaw jest trzy razy dłuższa od drugiej.
obód trapezu wynosi 24 cm.
a.) oblicz długość odcinka łączącego środki ramion.
13 lis 18:31
anies: obliczasz, ze jedna podstawa ma dł 3, druga 9 a potem używasz twierdzenia talesa i robisz
proporcję odpowiednich boków
pzdr
13 lis 19:47
123: | | a+b | |
Wystarczy wiedziec, że odcinek łączący środki ramion jest równy |
| |
| | 2 | |
gdzie a i b to długości podstaw , w naszym przypadku są to (jak anies obliczyła) liczby 3 i 9.
| | 3+9 | |
Zatem dł.odcinka łączącego środki ramion jest równy : |
| =6 |
| | 2 | |
13 lis 19:54
anies: kurczę, teraz się zczaiłam, ze to cyba nie do końca tak
13 lis 19:54
Godzio:

l=24
czyli:
24=5+7+4a
12=4a
a=3
x=6
rozumiesz ?
13 lis 20:25
Agnieszka: tak

dziękuję

jeszcze drugi podpunkt b do tego zadania jest taki :
b.) czy na tym trapezie można opisać okrąg? Czy można w ten trapez wpisać okrąg? Odpowiedź
uzasadnij.
14 lis 18:02
Matematyk: W czworokącie opisanym na okręgu sumy przeciwległych boków są równe. Czyli warunek spełniony.
14 lis 18:06