zespolone 3
Lukas:

Znajdź wszystkie liczby zespolone spełniające podane warunki
Re(iz)≥1
Re(xi−y)≥1
y≤−1
22 paź 12:32
52: Re(iz)≥1
z=x+yi
iz=ix+yi2=ix−y
Re(iz)=−y
−y≥1
y≤−1
...
Czyli dobrze...
22 paź 12:42
52: Tylko że linia ciągła na rysunku, a nie przerywana...
22 paź 12:42
Lukas:
To jest drobny szczegół, punkty leżące na prostej należą do rozwiązania.
to samo polecenie
| | 19 | | 25i | |
wyszło mi z=− |
| − |
| ? |
| | 29 | | 29 | |
22 paź 12:46
52: Prawy mianownik to 2+1 ?
22 paź 12:48
Lukas:
2+i
22 paź 12:52
bezendu:
Dobrze masz.
22 paź 12:57
Lukas:
c) Im(z
2)=(2−i)z
Im(x
2+2xyi−y
2)=2z−zi
Im[(x
2−y
2)+2xyi]=2x+2yi−xi−y
2xy=(2x−y)+(2y−x)i
2xy=2x−y
2y−x=0 ⇒x=2y
2(2y)y=2(2y)−y
4y
2−3y=0
y(4y−3)=0
z=0 lub z
1=1,5+0,75i ?
22 paź 13:39
Lukas: ?
22 paź 14:12
Lukas: ?
22 paź 14:39
MQ: −zi=−(x+iy)i=−xi+y
popraw w 3 linijce
22 paź 14:45
Lukas:
Im[(x
2+2xyi−y
2]=2x+2yi−xi+y
2xy=(2x+y)+(2y−x)i
2xy=2x+y
2y−x=0⇒x=2y
4y
2−5y=0
y(4y−5)=0
z
1=0
22 paź 14:56
Lukas: ?
22 paź 15:53
Lukas: ?
22 paź 16:29
Mila:
W porządku, dobrze.
22 paź 16:30
Lukas:
ale tego za chiny nie wiem jak zrobić
z+1=x+1−yi
x+yi+1=x+1−yi
(x+1)+yi=(x+1)−yi
x+1=x+1 tożsamość
y=−y ?
ostatecznie ?
22 paź 16:49
Kacper: z+1=x+1−yi ? ile tych niewiadomych masz?
22 paź 16:54
Lukas:

Po prawej stronie jest ale od razu to rozpisałem
22 paź 16:56
Mila:
x+iy+1=(x+iy+1)−⇔
(x+1)+iy=(x+1)−iy
x+1=x+1 dla każdego x∊R i 2y=0⇔y=0
Oś OX
22 paź 17:03
Lukas:
czyli z=x ? x∊R ?
22 paź 17:15
Mila:
22 paź 17:17
Lukas:
Dziękuję, jeszcze dużo zadań przede mną
22 paź 20:40
Lukas:
ż=sprzężenie
d) z+ż+(z−ż)i=5+3i
x+yi+x−yi−2y=5+3i
2x−2y=5
?
22 paź 20:54
Lukas: ?
22 paź 21:24
Mila:
Tak
22 paź 21:37
Lukas:
To nie ma rozwiązania
x,y ∊∅
22 paź 21:38
Lukas:
Oblicz moduł
|z|=U{
√609{29}
22 paź 21:51
Mila:
Do przykladu (d) jaką masz odpowiedź w książe?
Ostatni liczę.
22 paź 21:55
Mila:
21:54 wychodzi ładnie tak jak w odpowiedzi.
22 paź 22:00
Lukas:
Nie mam odpowiedzi do d)
Jak rozpisuję zadanie 21:51
| | 10√3−6 | |
U{−15−4√3{29}+ |
| i |
| | 29 | |
i moduł nie wychodzi tak jak w książce
22 paź 22:25
Mila:
| (3−√3i)2 | |
| = taka liczba? W mianowniku: (√2+2i)3 |
| (√2+2i)3 | |
22 paź 22:29
Lukas:
Tak, taka liczba.
22 paź 22:31
Mila:
d) dokończenie:
x+yi+x−yi−2y=5+3i
(2x−2y )+0*i=5+3i
2x−2y=5
0=3 sprzeczność − brak rozwiązań
22 paź 22:35
Mila:
| (9−6√3i−3 | |
| = |
| 2√2+3*2*2i+3*√2*(2i)2+(2i)3 | |
| | 6−6√3i | | 6−6√3i | | 3−3√3i | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 2√2+12i−12√2−8i | | −10√2+4i | | −5√2+2i | |
| | 3−3√3i | | √32+(3√3)2 | | √36 | |
| |
| |= |
| = |
| = |
| | −5√2+2i | | √(5√2)2+22 | | √54 | |
22 paź 22:44
Lukas:
hmm ja zrobiłem tak :
| 6−6√3i | | 3−3√2i | |
| = |
| |
| −10+4i | | −5−2i | |
i potem pomnożyłem przez sprzężenie −5+2i i nie wyszło poprawnie, nie wiedziałem, że można
osobno liczyć dla liczniki i osobno dla mianownika.
22 paź 23:07
Mila:
Też powinno Ci wyjśc:
opuściłeś √2 przy 10.
22 paź 23:39
Lukas:
| | 3−3√2i | |
Tak wiem, że powinno być |
| ale mnożąc przez sprzężenie −5√2+2i i tak nie |
| | −5√2−2i | |
wychodzi odpowiedni moduł.
23 paź 12:34
J :
...popraw licznik ... 3 − 3√3i
23 paź 12:55
Lukas:
Ok, teraz wyszło.
23 paź 13:07