Zapisz w postaci trygonometrzycznej
sanchez: Da radę ktoś to zapisać w postaci trygonometrycznej?
| (1+i√3)24 | | (−cosα+isinα)5 | |
| |
| |
| (1−i)24 | | (−1+i√3)12 | |
22 paź 12:27
PW: Wskazówki:
(1−i)
2 = 1
2−2i+i
2= 1 − 2i − 1 = − 2i, a więc (1−i)
24 policzymy bez trudu.
| | √3i +1 | |
( |
| )12 policzymy tak jak przy usuwaniu niewymierności z mianownika. |
| | √3i −1 | |
Dalej powinno być już łatwiej.
22 paź 16:36
sanchez: Doszedłem już prawie do wyniku, lecz pozostaje (−cosα +isinα)5 nie wiem co z tym zrobić.
23 paź 11:09
Hurwitz: (−cosα+isinα)5= (cos(π−α)+isin(π−α))5= cos5(π−α)+isin5(π−α)=
= cos(π−5α) + isin (π−5α) − to jest postać trygonometryczna, dla tych α, dla których
cos(π−5α) oraz sin (π−5α) są nieujemne.
Masz jakieś założenie na α?
23 paź 12:34
sanchez: Nie nie mam żadnych, WIELKIE dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
23 paź 12:47