równania
jaca: 2x2−4+x−4x2+2x=1x2−2x
22 paź 10:26
jaca: proszę o rozwiązanie tego zadania
22 paź 10:29
Janek191:
| 3 | | x − 4 | | 1 | |
| + |
| = |
| |
| x2 − 4 | | x2 + 2 x | | x2 − 2x | |
| 3 | | x − 4 | | 1 | |
| + |
| = |
| |
| ( x − 2)*( x + 2) | | x*( x + 2) | | x*( x − 2) | |
Sprowadź do wspólnego mianownika
22 paź 10:34
jaca: tam jest 2 a nie 3
22 paź 10:40
Janek191:
Trzeba było napisać czytelnie

Sposób rozwiązania się nie zmieni.
22 paź 10:43
Janek191:
| 2 x | | (x − 4)*(x −2) | | x +2 | |
| + |
| = |
| |
| x*(x − 2)*(x + 2) | | x*(x −2)*(x +2) | | x*(x −2)*(x +2) | |
22 paź 10:58
Janek191:
| 2 x + x2 − 2 x − 4 x + 8 | | x + 2 | |
| = |
| |
| x*( x − 2)*( x + 2) | | x*( x − 2)*( x + 2) | |
| x2 − 4 x + 8 | | x + 2 | |
| = |
| ; x ≠ 0, x≠ −2 , x ≠ 2 |
| x*( x −2)*( x + 2) | | x*( x − 2)*( x + 2) | |
x
2 − 4 x + 8 = x + 2
x
2 − 5 x + 6 = 0
( x − 2)*( x − 3) = 0
x = 2 − odpada
Odp.
x = 3
====
22 paź 11:08
jaca: wielkie dzięki
22 paź 12:25
haha: trtrt

22 paź 13:04