Wielomiany rozkład na czynniki
Olo: Witam
Mam problem z rozkładaniem wielomianów na czynniki.Podstawowe zadania umiem rozwiązać ,np.
12x
2y−3y
3=3y(4x
2−y
2)=3y(2x−y)(2x+y), ale zadania typu:
3x
2+6xy+3y
2−5x−5y
6p
2+7pq−10q
2
12x
2+14xy+49y
2−36x
2
(2x−1)(x−7)(x−5)−(7−x)(x−1)(x−5)
są dla mnie trudne. Prosił bym o wskazówki jak się do takich zadań zabrać
22 paź 08:38
Janek191:
3 x2 + 6 x y + 3 y2 − 5 x − 5 y =
= 3*( x + y)2 − 5*( x + y) = ( x + y)*[ 3( x + y) − 5]
22 paź 08:44
Janek191:
12 x2 + 14 x y + 49 y2 − 36 x2 = 49 y2 + 14 x y − 24 x2 =
= ( 7 y + x)2 − 25 x2 = ( 7 y + x )2 − ( 5 x)2 = ( 7 y + x − 5 x)*( 7 y + x + 5 x) =
= ( 7 y − 4 x)*( 7 y + 6 x)
22 paź 08:53
Janek191:
( 2 x − 1)*( x − 7)*( x − 5) − ( 7 − x)*( x − 1)*( x − 5) =
= ( 2 x − 1)*( x − 7)*( x − 5) + ( x − 7)*( x − 1)*( x − 5) =
= ( x − 7)*( x − 5) *[ ( 2 x − 1) + ( x − 1) ] = ( x − 7)*( x − 5)*( 3 x − 2)
22 paź 08:59