BŁAD PRZYBLIŻENIE
MADZIA...POTRZEBNA POMOC !!!: BŁAGAM O POMOC
Kompletnie tego nie kumam...! proszę
Zadanie 1
Jaki błąd bezwzględny popełniamy, jeżeli za przybliżenie liczby x przyjmujemy liczbę a.
a) x =
√17
a = 4,1
b) x = 2−
√2
a = 0,6
c) x = 3
√5
a = 6,71
Zadanie 2
Magda dostała akwarium o wymiarach 53cm długości, 28,5cm szerokości oraz 36,5cm wysokości.
Magda oszacowała, że należy wlać do niego 51 l wody, a brat − 50,5 l. Kto z nich oszacował
dokładniej, jeśli powierzchnia wody powinna znajdować się 3cm od górnej krawędzi akwarium?
13 lis 18:31
Wilku: co do zad 2 to...
V=5.3dcm*2,85dcm*3.35dcm(odjęte te 3 cm ) a w decymetrach bo 1dcm
3 = 1l
V=50,60175

więc bliżej prawdy był brat co więcej on nie dolał (a to nie szkodzi) a Magda by
przelała a to już gorzej

a pierwsze zaraz rozgrzebie
13 lis 23:30
Wilku: a co do 1)
pierwiastki na kartce liczy się w sposób następujący:
zakładając ze:
liczymy pierwiastek kwadratowy
a = liczba pierwiastkowana
x1, x2, x3, ..... − ilosc krokow ( wiecej to wieksza dokladnosc)
x1 = 0.5 * a
x2 = 0.5 * (x1 + a / x1)
x3 = 0.5 * (x2 + a / x2)
x4 = 0.5 * (x3 + a / x3)
x5 = 0.5 * (x4 + a / x4)
x6 ....
x7 ....
powyższy algorytm jest funkcja rekurencyjna
a używa się go tak: dla
√100
a = 100
x1=0.5*100=50
x2=0.5*(50+100/50)=26
x3=0.5*(26+100/26)=14.92307692
x4=0.5*(14.92307692+100/14.92307692)=10.81205393
x5=0.5*(10.81205393+100/10.81205393)=10.03049520
x6=0.5*(10.03049520+100/10.03049520)=10.00004636
x7=0.5*(10.00004636+100/10.00004636)= 10.00000000
dla
√5
a = 5
x1=0.5* 5 = 2.5
x2=0.5*(2.5+ 5 /2.5) = 0.5*4.5=2.25
x3=0.5*(2.25+ 5 /2.25 = 0.5*4.47222..=2.23611...
x4=0.5*(2.2361111+ 5 /2.2361111 = 0.5*4.4721359..= 2.2360679....
wiedząc to i to żeby obliczyć błąd bezwzględny wystarczy odjąć wartość większą od mniejszej
można policzyć:
c) 3*2.2360679=6.7082037 czyli 6,71−6.7082037=0,0017963
(z dokładnością do 7 miejsc po przecinku)
no a resztę już analogicznie.... dużo łatwiej jak chodzi w zadaniu nie oczekują od Ciebie
znajomości rozkładu pierwiastków tylko znajomości def. błędu bezwzględne wtedy z kalkulatora
wystarczy wpisać i jazda
13 lis 23:59
del: dzis w nocy wszyscy robia zadania
14 lis 00:02
MADZIA...POTRZEBNA POMOC !!!: ok dzięki ... i ten przykład a i b też mam zrobić tak jak Ty c.?
14 lis 13:38
Wilku: możesz jeśli chcesz
14 lis 13:48