wartość bezwzględna nierówność
qua: Pomóżcie mi rozwiązać tą nierówność bo mnie zaraz coś tu strzeli:
21 paź 23:49
ICSP: D : x ≠ 1 ∧ x ≠ − 1
(2x − 3 − 2x
2 + 2)(2x − 3 + 2x
2 − 2) ≥ 0
| | −1 − √11 | | −1 + √11 | |
x ∊ [ |
| ; |
| ] \{−1 ; 1} |
| | 2 | | 2 | |
21 paź 23:55
qua: Dziękuje, rozumiem dziedzinę ale dalej nie za bardzo
22 paź 00:00
ICSP: | |2x − 3| | |
| ≥ 2 // * |x2 − 1| > 0 |
| |x2 − 1| | |
|2x − 3| = 2|x
2 − 1| //
2 (bo obie strony są dodatnie)
(2x−3)
2 = (2x
2 − 2)
2
(2x − 3)
2 − (2x
2 − 2)
2 = 0
Jeżeli zastosujesz wzór a
2 − b
2 dla a = 2x − 3 oraz b = 2x
2 − 2 to dostaniesz to co ja w
trzeciej linijce. Dalej to zwykła nierówność kwadratowa.
22 paź 00:27