Geometria przestrzenna.
Marcin:
Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez środek odcinka AB, gdzie A=(3,2,−1), B=(5,0,7)
i prostopadłej do tego odcinka.
Środek tego odcinka to będzie Q=(4,1,3)
Mając trzy punkty można jakoś prosto wyznaczyć równanie tej płaszczyzny?
21 paź 22:46
Hurwitz: Dopiero co rozwiązałem takie zadanie w R2 metodą, która i w R3 zadziała...
21 paź 22:51
Marcin: No to pochwal się metodą.
Bo w R
2, to miałeś
y=ax+b i podstawiałeś sobie dwa punkty i po problemie.
Tutaj mam
D=Ax+By+Cz
I nie bardzo widzę tutaj takie zastosowanie.
Ale dopiero zaczynam się bawić w R
3 (pierwsze zadanie)
21 paź 22:58
Mila:
Te 3 punkty nie wystarczą , bo są współliniowe, ale masz informację, że płaszczyzna ma być
prostopadła do AB.
Płaszczyzna π ma być prostopadła do AB.
AB→ to będzie wektor kierunkowy prostej AB i wektor prostopadły do płaszczyzny π.
AB→=[2,−2,8]
π: 2*(x−4)−2*(y−1)+8*(z−3)=0⇔
2x−8−2y+2+8z−24=0
doprowadź do najprostszej postaci.
21 paź 22:58
Marcin: I to będzie tyle Milu?

2x−2y+8z−30=0?
21 paź 23:01
Kamilek: iloczyn skalarny musi być równy zero to widzę itd a skąd wzięły się nawiasy ? widzę że to
współrzędne minus środek ale czemu ?
21 paź 23:05
Mila:
Marcin, można jeszcze podzielić przez 2.
Kamil, możesz tak:
[2,−2,8] wektor prostopadły do płaszczyzny⇔
2x−2y+8z+D=0
płaszczyzna przechodzi przez punkt Q=(4,1,3)⇔wsp. spełniają równanie płaszczyzny
2*4−2*1+8*3+D=0
8−2+24+D=0⇔D=−30
2x−2y+8z−30=0 /:2
x−y+4z−15=0
21 paź 23:12
Marcin: Kolejne.
Mam dwie proste:
| x−1 | | y+2 | | z | | y+11 | |
| = |
| = |
| , x+1 = |
| = z+1 |
| 2 | | −1 | | 3 | | 2 | |
Szukam ich punktu wspólnego:
Wyznaczam sobie z drugiego równania:
x+1=z+1 ⇔ x=z
Podstawiam
Liczę y
Punkt wspólny to:
(3,−3,3)
Dobrze to robię w ogóle?
21 paź 23:23
Hurwitz: To co pisałem o 22:51 − wystarczyło znaleźć odpowiedni post...
Szukasz punktów (x,y,z) których odległość od A=(3,2,−1) jest taka sama jak od B=(5,0,7), tj.
√(x−3)2 + (y−2)2 + (z+1)2 = √(x−5)2 + y2 + (z−7)2.
Stąd, po podniesieniu do kwadratu i odjęciu identycznych wyrażeń:
−6x+9−4y+4+2z+1=−10x+25−14z+49 − to równanie poszukiwanej płaszczyzny:
4x−4y+16z−60=0.
22 paź 08:34
Mila:
Marcin, pewnie nie zauważył, że na forum rozwiązałeś, ja zresztą też myślałam, że dla
swoich potrzeb masz na kartce rozwiązane.
Szkoda,że nie podałeś adresu wpisu.
22 paź 17:36
Hurwitz: Ważne, że zainteresowany poznał rozwiązanie
22 paź 18:25
Marcin: Dzięki za odpowiedzi
22 paź 18:41