krótkie zadanie
maciek1998: Jest ktos w stanie rozwiazac takie zadanie ?
log(5−x) +2log √x−3 = 0 najlepiej rozpisac krok po kroku zebym mogł ogarnąć.
21 paź 22:25
Kamilek: a więc tak skup się bo będę pisał bez znaczków i takich tam
najpierw 2 sprzed 2 logarytmu dajesz do potęgi liczby logarytmowanej czyli tam gdzie masz
p(x−3) czyli robi Ci się wtedy x−3 nie dajesz wartości bezwglednej bo oczywiście wiesz i
zrobiłeś już założenia odpowiednie

no i masz dodawanie czyli mnożysz liczby logarytmowane log(5−x)(x−3)=0
10=(5−x)(x−3)
i to już równanie kwadratowe

pamietaj o założeniach mam nadzieje że zrobisz Maćku
21 paź 22:44
maciek1998: Drogi Kamilu wlasnie tak zrobilem i chyba nic z tego albo zle obliczylem ..
21 paź 22:46
maciek1998: Pierwiastki wyszly mi x1=5 a x2=−3 a w odpowiedziach jest x=4
21 paź 22:48
ICSP: Dziedzinę ustalisz samodzielnie
log(5 − x) + log(x−3) = 0
log [(5 − x)*(x − 3)] = 0
z def :
(5 − x)(x−3) = 10o
(5 − x)(x − 3) = 1
równanie kwadratowe.
21 paź 22:50