suma
Paulina:
Korzystając z e wzoru dwumianu Newtona obliczyć sumy
n
k=0
21 paź 22:15
Hurwitz: ...= (1+1)n= 2n
21 paź 22:16
Paulina: ?
21 paź 22:26
niepewna: pomyśl i rozwiąż, sprawdzimy
21 paź 22:27
Paulina:
Jak bym wiedziała, to bym Wam głowy nie zawracała.
21 paź 22:28
21 paź 22:30
Mila:
Masz obliczyć sumę:
| | | | | | | | | |
+ | + | +....+ | + | − suma wszystkich podzbiorów |
| | | | | |
zbioru n− elementowego, wiadomo ,że jest równa 2
n.
Rozważ dwumian Newtona:
| | | | | | | |
(a+b)n= | an b0+ | an−1b1+.....+ | a0bn |
| | | | |
Przyjmij, że a=1 i b=1
21 paź 23:07
Zosia: Może mi ktoś napisać po kolei jak to rozwiązać?
Udowodnij, że dla dowolnych n, k naturalnych:
k=0
4 lis 23:31
Godzio:
| | | |
2k = | 2k * 1n − k dalej patrz wyżej. |
| | |
4 lis 23:32