relacja
claudia : Proszę o udowodnienie, czy ta relacja:
S⊂ N+ x N+, (x,y)∊S ⇔3|(x−y)
jest symetryczna/ przechodnia/ antysymetryczna, spójna?
Z góry dziękuję za pomoc
21 paź 22:05
WueR:
Pokaze dla przykladu symetrycznosc. Niech 3|(x − y), tzn. istnieje liczba calkowita a taka, ze
x − y = 3a. Wtedy: y − x = − (x − y) = −3k = 3(−a), czyli istnieje liczba calkowita b taka, ze
y − x = 3b (b = −a), zatem 3|(y − x).
22 paź 00:13
Janek191:
@WueR
Czy x − y i y − x nie muszą należeć do ℕ+ ?
22 paź 07:24
PW: @Janek191, chyba nie, relacja to podzbiór iloczynu kartezjańskiego, ale jej określenie za
pomocą jakiegoś działania odbywa się "poza N+".
To przy działaniach dwuargumentowych określonych na iloczynie kartezjańskim A×A wymaga
się, aby wynik działania należał do "nośnika" A.
22 paź 17:01