Geografia
Blue: Jest tutaj ktoś dobry z geografii (chodzi raczej o takie trochę matematyczne zadanie, a raczej
na logiczne myślenie)?

Uczniowie znajdują się 22 grudnia w miejscu o długości geograficznej 22 stopnie 30 minut E.
Chcą oni zaobserwować moment górowania Słońca. Wyznacz godzinę czasu strefowego, o której mogą
dokonać tej obserwacji....
O co tutaj chodzi

Nie rozumiem tego
21 paź 21:25
Asay: Wyluzuj
21 paź 21:27
Asay: 11:30
21 paź 21:29
Blue: A wytłumaczysz jak to liczyć?
21 paź 21:30
Asay: A odp dobra?
21 paź 21:32
Blue: No chyba tak, bo z tego co pamiętam z lekcji to tak nauczycielka mówiła, jednak nie załapałam o
co chodzi, bo za szybko to tłumaczyła
21 paź 21:34
Asay: Geografię miałem 2 lata temu. Ale spoko
Jeśli uczniowie chcą zaobserwować moment górowania Słońca, to powinna być to godzina 12:00
czasu słonecznego. Należy ją wyznaczyć. I teraz jak: otóż, jest zima, 22 grudnia, zatem w PL
obowiązuje czas środkowoeuropejski (UT + 1). W tej strefie obowiązuje czas południka 15 E. A
zatem, kiedy Słońce będzie górowało na południku 15 E to na tym południku będzie dokładnie
godzina 12.00 czasu słonecznego (i godzina 12.00 czasu urzędowego/strefowego w całej strefie
czasu środkowoeuropejskiego − ale teraz to nie istotne). Zatem wiemy, że o godz. 12.00 będzie
górowanie na południku 15 E. A o której na 22030' E? To już wystarczy obliczyć:
różnica długości: 22030' − 150 = 7030'
10 − 4 min
7,50 − x
x = 30 minut.
Zatem między południkami jest 30 minut różnicy czasu. Południk 22030'E leży na wschód od
południka 15 E więc tu Słońce górować będzie wcześniej o 30 minut. Skoro na południku 15E
góruje o godz, 12.00 to na naszym szukanym południku będzie górować o 12.00 − 30 minut = 11.30
21 paź 21:38
Blue: a skąd wiemy, że Słońce będzie górowało akurat o 12 na południku 15 stopni?
21 paź 21:45
Blue: to wynika z tego, że jest zima? A gdyby było lato to by górowało o 12 na południku 0 stopni?
21 paź 21:46
Blue: Tak czy siak, dzięki Ci bardzo Asay za odpowiedź, bo jest bardzo wyczerpująca, dobranoc
21 paź 21:53