Równania w, których niewiadoma występuje pod pierwiastkiem
aga: Rozwiąż równanie:
√3x+7=2+√x+1
21 paź 20:58
aga: potrafi ktoś ? wynik ma być x∊{−1;3}
21 paź 21:18
3Silnia&6: zal.
3x + 7 ≥ 0
x + 1 ≥ 0
2 + √x+1 ≥ 0
podnosisz do kwadratu
3x + 7 = 4 + 4√x+1 + x + 1
2x + 2 = 4√x+1
x + 1 = 2√x+1 /2
x2 + 2x + 1 = 4x + 4
x2 − 2x − 3 = 0
x1 = −1, x = 3 spr. z zal.
21 paź 21:22
3Silnia&6: lub bez zal. po prostu podstaw za x −1 i 3.
dla x=−1
√−3+7 = 2 + √−1+1 => √4 = 2 ; L=P
dla x =3 ...
21 paź 21:24
Eta:
| | 7 | |
D: x≥ −1 i x≥− |
| ⇒ D: x≥ −1 |
| | 3 | |
obydwie strony dodatnie , możemy podnieść obustronnie do kwadratu
3x+7=4+4
√x+1+x+1 ⇒ 2x+2= 4
√x+1 /:2 ⇒x+1=2
√x+1 /
2
(x+1)
2= 4(x+1) ⇒ (x+1)
2−4(x+1)=0 ⇒ (x+1)(x+1−4)=0 ⇒ x= −1 v x= 3
obydwa ∊D
odp:
x={−1 , 3}
21 paź 21:26
aga: dzięki
21 paź 21:27