rownania
1234: Wyznacz z tego m:
m(m−4) > 0
21 paź 20:54
J :
m ∊(−∞,0) ∪(4,+∞)
21 paź 20:57
===:
... a znasz różnicę między równaniem i nierównością?−
21 paź 20:57
pela: m=0 m=4 czyli m∊(−
∞,0)U(4,+
∞)

o to chodziło
21 paź 20:57
1234: tak, tak, wiem jaki jest wynik, ale nie pamiętam jak się to wyliczało. wiem, to głupie. ale czy
ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak się to wylicza?
21 paź 20:58
1234: AAA, juz chyba sobie przypominam.
wyznacza sie m=0 i m=4
i jesli to cale wyrazenie jest >0 to zaznaczamy na osi "boki" tych przedziałow miedzy o a 4, a
jak jest <0 to przedzial miedzy 0 a 4
dobrze?
21 paź 21:01
pela: tak tylko musisz czasami uwzględnić to czy a>0 lub a<0 ale ogólnie to chodzi o właśnie to
zaznaczanie przedziałów
21 paź 21:03
1234: które a?
21 paź 21:05
pela: ax2+bx+c
czyli w tym przypadku wyglądało by to tak m2−4m−0 czyli a=1 b=(−4) c=0
21 paź 21:06
1234: rozumiem, i co robić gdy a> 0 a kiedy a<0?
21 paź 21:09
pela: jeżeli a>0 to wykres ma ramiona w górę a jeżeli a<0 to ramiona w dół
i zależnie od tego wyznaczasz przedział
21 paź 21:15
1234: okeej, rozumiem dzieki!
21 paź 21:22