fukncja logarytmiczna, równość
Kinia: (√x)log3(podstawa logarytmu ta trójka)x−2=81
21 paź 20:37
Kinia: Pomoooże ktoś...?
wiem że x1/2 ale co dalej można by zrobić...?
21 paź 20:46
J :
zapisz to najpierw porządnie...
21 paź 20:48
Eta:
(
√x)
log3x −2=81 takie ma być to równanie?
x>0 i logarytmujemy obydwie strony logarytmem o podstawie 3
| 1 | |
| log3x*(log3x −2)= log381 |
| 2 | |
| 1 | |
| (log32x−2log3x)= 4 /*2 |
| 2 | |
log
32x−2log
3x−8=0
(log
3x−4)(log
3x+2)=0
log
3x=4 v log
3x= −2
x=..... v x=.....
21 paź 21:08