prosze pomóżcie.
Agnieszka: Bok rombu ma długość 10 cm, a dłuższa przekątna 16 cm. Srodki kolejncyh boków rombu połączono
odcinkami
a.) oblicz długość drugiej przekątnej rombu
b.) oblicz obwód i miary kątów otrzymaego czworokąta
13 lis 17:17
Mariusz: można skorzystać np z twierdzenia cosinusów

w razie problemu napisz
policzysz katy. A potem znowy z tw cos policzysz krótszą przekątną
13 lis 17:38
Godzio:

albo tak :
1) wiemy ze przekątne przecinają się pod kątem prostym
2) wiem że długość odcinka łączącego środki 2 bokow trójkąta jest o połowe mniejsza od 3 boku i
jest do niego równoległa czyli :
wiemy że odcinek |x+y| pada pod kątem prostym na przekątną o dł 16 cm, w takim razie jest
wysokością trójkąta (narysowanego obok). Wiemy że trójkąt o wysokości x jest równoramienny
czyli:
y
2+4
2=5
2
y
2=25−16
y
2=9
y=3 v y=−3 (ujemny odrzucamy)
teraz obliczamy x :
(x+3)
2+8
2=10
2
x
2+6x+9=36
x
2+6x−27=0
Δ=36+4*27=144
√Δ=12
x
1=−9 x
2=3 (ujemny wynik odrzucamy)
a)2x+2y=6+6=12
b)
l=8+8 + 6+6 = 16+12=28
|HG| || |AC| −> |HG| || |FE| na tej samej zasadzie GF || HE
skoro przekątne padają pod kątem prostym to nie może być inaczej jak:
<H=<E=<F=<G = 90
o
13 lis 21:43
Agnieszka: dziękuję
14 lis 23:43