wykaż, że podana równość jest prawdziwa
Martyna: wykaż, że podana równość jest prawdziwa.
na początek:
a) log2 25+ log4 25 = log2
doszłam do postaci,że L= log2 25 + (1/2)* log2 25
Jak to się dodaje, aby wynik dał log2 125?
*log2 25 oznacza logarytm o podstawie 2, nie wiem gdzie tutaj znajdę małe cyferki na dole.
21 paź 20:34
52: Cyferki na dole robisz za pomocą znaczka podłogi (Trzymaj shift i myślnik)
21 paź 20:35
freeszpak: 25 do potęgi 1/2 możesz dać w drugim logarytmie
21 paź 20:35
freeszpak: co da liczbę 5. A już 5*25=125
21 paź 20:36
Martyna: dzięki wielkie, a pomożesz z tym:
Wyraź liczbę a za pomocą p = log3 2
a=log27 148
21 paź 21:28
Martyna: i tutaj doszłam do momentu (log3 148)span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">13
21 paź 21:29
Martyna: ups...
(log3 1/48)1/3
21 paź 21:30
Martyna: czy ktoś pomoże to jakoś zapisać?
ładnie proszę
21 paź 21:42
Martyna: jak zamienic ułaemk 1/48 na potęgę cyfry 2
21 paź 22:10