Dla jakich wartości parametru m wartość funkcji ...
anczej: Dla jakich wartości parametru m wartości funkcji f(x) = (2m +1)x2 + (m −1)x + 3m są dla
każdego x ∊ R mniejsze od odpowiednich wartości funkcji g(x) = (1−m)x +3 ?
21 paź 20:26
===:
układaj nierówność ... porządkuj ... i walcz−
21 paź 20:28
J :
rozwiąż nierówność: f(x) < g(x) ...
21 paź 20:29
anczej: wyszło m=1 i m=−4/5 i teraz nie wiem dlaczego ale w odpowiedziach ma być zbiór od (−∞,−4/5)
21 paź 20:41
===:
jak mogły i wyjść dwie wartości skoro rozwiązujesz nierówność
21 paź 20:45
anczej: rozwiązałem nierówność do postaci f. kwadratowej z parametrem więc policzyłem deltę, a że w
delta była równaniem kwadratowym to policzyłem z niej deltę i wartości m − stąd dwie wartości
21 paź 20:48
anczej: aa chyba już rozmiem bo wyszło mi <0 więc 1 odpada. Dobrze myśle
21 paź 20:49