Logarytmy nie są łatwe. HELP
CzarnoBiało: log2 x + 2log10x =17 Prosze pomocy bo nigdy tego nie zrobie
21 paź 20:18
lolek: x>0
logx+2(log10+logx)=17
logx+2+2logx=17
t=logx
t2+2t−15=0
21 paź 20:21
freeszpak: dwójke z drugiego logarytmu daj do potęgi do liczby logarytmowanej a pozniej zgodnie z zasadą
dodawania logarytmów trzeba postąpić, następnie będzie proste równanie logarytmiczne. Nic tu
ciekawego nie ma poza korzystaniem z różnych działań na logarytmach. Otwórz jakieś tablice i
zoabaczysz że samo się rozwiąże praktycznie
21 paź 20:21
J :
założenie: x > 0
⇔
log2x + 2log10 + 2logx = 17 ... teraz podstaw: logx = t
21 paź 20:22
Eta:
x>0
log(10x)= 1+logx
log2x+2+2logx−17−0
log2x+2logx−15=0 ⇒ (logx+5)(logx−3)=0 ⇒ ....... dokończ
21 paź 20:22
CzarnoBiało: Dziękuje
21 paź 20:28