Wyznacz wszystkie liczby całkowite k.
karlątko: Wyznacz wszystkie liczby całkowite k, dla których liczba k+4/k−3 jest całkowita. Dziękuję z
góry!
21 paź 20:16
J :
| k+4 | | k − 3 + 7 | | 7 | |
| = |
| = 1 + |
| ... teraz tak dobierz k , aby ułamek był |
| k−3 | | k−3 | | k−3 | |
całkowity..
21 paź 20:20
===:
| k+4 | | k−3+7 | | 7 | |
| = |
| =1+ |
| ... i chyba jasne ( ujemne też −  |
| k−3 | | k−3 | | k−3 | |
21 paź 20:22
AcidRock: Podpowiedź:
| k + 4 | | k − 3 + 7 | | 7 | |
| = |
| = 1 + |
| |
| k − 3 | | k − 3 | | k − 3 | |
21 paź 20:23
===:
ha ... ha... ha... −
21 paź 20:23
J :
...zacząłem,dokończę .....

k = 10 lub k = − 4
21 paź 20:24
karlątko: Dzięki wielkie
21 paź 20:26