prosze pomóżcie.
Agnieszka: Na trójkącie ABC opisano okrąg o środku w punkcie O.
a.) Oblicz miary kątów trójkąta ABC wiedząc, że |∡AOB|=100 stopni oraz 3*|∡BOC|=10*|∡AOC|
b.) przyjmując, że promień okręgu ma 10 cm długości oblicz |AC| i odległość punktu O od boku AC
13 lis 17:15
[N[Mariusz]]:

ABBCO
a) AOB=100
3*BOC=10*AOC
AOC+BOC=260 bo 360−100
13/3 AOC=260
AOC=60
BOC=200
13 lis 17:50
Agnieszka: dlaczego 13/3? i jak zrobić b.)?
14 lis 23:19
Godzio: | | 10 | | 3 | | 10 | | 13 | |
chodzi o to ze kąt AOC + |
| AOC = |
| AOC + |
| AOC = |
| AOC |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
14 lis 23:24
Godzio:

r=10
wiemy że AOC = 60
o czyli α=30
o
a=5
AC=2a=10 cm
14 lis 23:30
Bogdan:

Można uprościć rozwiązanie tego zadania np. tak:
| | 3 | | 13 | | 10 | |
100o + α + |
| α = 360o ⇒ |
| α = 260o / * |
| ⇒ α = 200o |
| | 10 | | 10 | | 13 | |
Skoro β = 60
o, to trójkąt AOC jest równoboczny, stąd każdy bok tego trójkąta ma długość 10,
w tym |AC| = 10.
Odległość od środka okręgu O od boku AC jest wysokością w tym trójkącie równobocznym
| | 1 | |
i jest równa |
| *10√3 = 5√3 |
| | 2 | |
14 lis 23:49
Agnieszka: dziękuję
14 lis 23:57
trara:

na trójkącie ABC opisany jest okrąg o środku w punkcie O.Oblicz miary kątów tego trójkąta
9 sty 19:20
trara: miary katow to 50 i 150
9 sty 19:21