Oblicz granicę funkcji
Beata: Jak zacząć to zadanie?
| | 1+sinx−cosx | |
limx→0 |
| |
| | 1−sinx−cosx | |
21 paź 20:01
Hurwitz: Wskazówka:
| | 1+sinx−cosx | | sinx | | 1−cosx | |
|
| = |
| + |
| → 1 + 0 = 1 |
| | x | | x | | x | |
| | 1−sinx−cosx | | sinx | | 1−cosx | |
|
| = − |
| + |
| → −1 + 0=−1 |
| | x | | x | | x | |
21 paź 20:08
Eta:
| | x | | x | | x | |
1−cosx=2sin2 |
| i sinx= 2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | | | x | | x | | x | | 2sin |
| (sin |
| +cos |
| ) | | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
f(x)= |
| |
| | | | x | | x | | x | | 2sin |
| (sin |
| −cos |
| ) | | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
........ dokończ
Odp : g= −1
21 paź 20:10
Beata: | | 1−cosx | | 0 | |
a przypadkiem |
| to jest |
| symbol nieoznaczony i nie można napisać że to jest |
| | x | | 0 | |
zero, nie kwestionuje Twojego obliczenia tylko chce się upewnić?
21 paź 20:13
Eta:

dla
Beaty
21 paź 20:14
Hurwitz: Tak, ale coś samemu też można doliczyć:
| 1−cosx | | 1−cosx | | 1+cosx | | sin2x | |
| = |
| |
| = |
| , skoro |
| x | | x | | 1+cosx | | x (1+cosx) | |
21 paź 20:16
ZKS:
21 paź 20:16
21 paź 20:16
Hurwitz: Ale nie chcę zabierać jabłka
Beacie
21 paź 20:18
Eta:
21 paź 20:19
21 paź 20:21
Beata: nie przepraszam 0
21 paź 20:23
Beata: dziękuje za pomoc
21 paź 20:24
Hurwitz:
21 paź 20:26