prosze pomóżcie.
Agnieszka: Stosunek długości podstaw trapezu równoramiennego opisanego na okręgu wynosi 2:3, a jego obwód
120 cm. Oblicz długości boków tego trapezu i promień okręgu.
13 lis 17:11
Mariusz: skoro trapez jest opisany to sumy przeciwległych boków są sobie równe
a− pier podstawa
b− drug podstawa
c−ramię
a=3x
b=2x
c+c=a+b
2c=5x
a+b+c+c=120
10x=120
x=12
a=36
b=24
c=30
oromień jest równy połowie wysokości
policz ja z pitagorasa

powodzenia
13 lis 17:42
Agnieszka: nie wiem jak policzyć promień
14 lis 23:07
Godzio:
| | a−b | |
(2r)2+( |
| )2=c2 podstaw i oblicz |
| | 2 | |
14 lis 23:18
Agnieszka: dziękuje
14 lis 23:57
Bogdan:

Proponuję następujące rozwiązanie:
| | 2 | | 5 | |
4x + 4y = 120 ⇒ x + y = 30 ⇒ x + |
| x = 30 ⇒ |
| x = 30 ⇒ x = 18 |
| | 3 | | 3 | |
| | y | | R | |
Korzystając z podobieństwa trójkątów mamy proporcję: |
| = |
| ⇒ R = √xy |
| | R | | x | |
15 lis 00:17