pomocy.;/
nelson: Cztery kule o różnych kolorach rozmieszczamy w 7 szufladach. Jaki jest prawdopodobieństwo
zdarzeń. A− wszystkie trafią do tej samej szuflady
B−wszystkie trafią do szuflady o numerze parzystym
C−wszystkie trafią do różnych szuflad..
chodzi tu o kombinacje czy wariacje?jak ułozyć prawdopodob?
21 paź 19:46
menioo: wytłumaczy ktoś?
21 paź 19:53
PW: Każda kula jest inna, różna od innych tak jak np. różnią się liczby 1, 2, 3, 4. Rozłożyć kule
do szuflad to inaczej każdej z nich przyporządkować numer szuflady. Mamy więc model
matematyczny takiego rozmieszczenia − funkcja
f: {1, 2, 3, 4} → {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7}.
Nie wiadomo dlaczego takie funkcje nazywają wariacjami z powtórzeniami.
Piszesz ładnie: zbiór zdarzeń elementarnych Ω to zbiór wszystkich 4−elementowych wariacji z
powtórzeniami o wartościach w zbiorze 7−elementowym.
21 paź 20:07
Mila:
|Ω|=7*7*7*7 =7
4 dla każdej kuli możesz wybrać szufladę na 7 sposobów−
wariacje z powtorzeniami.
a) A− Wybieramy jedną szufladę na 7 sposobów i wszystkie kule w niej umieszczamy na jeden
sposób
b) B− jeśli szuflady są ponumerowane od 1 do 7, to numer szuflady możemy wybrać ze zbioru
{2,4,6}
|B|=3*3*3*3 kule rozmieszczone w szufladach o numerach parzystych
| | 3 | |
P(B)=( |
| )4 wariacje z powtórzeniami |
| | 7 | |
Nie wiem, czy tu nie chodzi o umieszczenie w jednej szufladzie o parzystym numerze.
Czy dokładnie napisałeś treść? Wtedy będzie inaczej .
c) C − każda kula w innej szufladzie
|C|=7*6*5*4
wariacje bez powtórzeń.
21 paź 21:14
nelson: dziękuje wam...to trochę skomplikowane ale postaram się jakoś ogarnąć
21 paź 21:44
Mila:
21 paź 21:54