Równanie, f. wymierna i MODUŁY!
amesta: Proszę o pomoc przy tym równaniu, ze wszystkimi sobie radzę, a to mnie zagięło
21 paź 19:34
eba: Zrób wszystkie sytuacje dla x−ów.
Np.
x<
12 i x∊(
12,
12)
To to już prosta rzecz. Pozostałe przypadki podobnie.
21 paź 19:37
PW: A nie zauważyłeś, że 3 − 6x = 3(1 − 2x) ?
21 paź 19:38
eba: Touche.
21 paź 19:39
amesta: Gdzie popełniam błąd? :
dla x<1/2
| −3 | | 1 | | 3(6x−3) | |
| − |
| − |
| ≤0 |
| 6x−3 | | 6x−3 | | 6x−3 | |
(−18x+5)(6x−3)≤0
x
1=−
518 x
2=
12
x∊(−
∞,
518> a w odpowiedzi mam ułamek 7/18
21 paź 19:52
ZKS:
Zadanie to jest trywialne. Zgodnie z uwagą
PW wykorzystujemy fakt, że 3 − 6x = −3(2x − 1).
Na początku ustalamy dziedzinę 2x − 1 ≠ 0, następnie mnożymy obustronnie przez |2x − 1|.
Dostajemy wtedy zwykłą nierówność z wartością bezwzględną postaci
21 paź 19:57