wielomian
asd: Witam , jak rozłożyć wielomian x
4+16 ?
próbowałem tak (x
2+4)
2 −8x
2 , następnie −8x
2(jako 2
√2x) wrzucam do nawiasu. Problem w
tym, że mi nie wychodzi

, proszę o pomoc.
21 paź 19:30
eba: Wiesz, z natury wielomian da się rozłożyć, jeżeli dla któregoś z x∊R, w(x)=0. Wnioskuj!
21 paź 19:33
PW: Dobrze robisz, a co "nie wychodzi"?
21 paź 19:35
słaby matematyk: taka szbyka moja myśl [(x−2)(x+2)]
2 a co dalej to myśl
21 paź 19:36
asd: słaby , chyba coś Ci się pomyliło.
x4+16=(x2+4)2−8x2=(x2+4−2√2x)2=(x2+4−2√2x)*(x2+4−2√2x)=
x4+4x2−2√2x3+4x2+16−8√2x−2√2x3−8√2x+8x2
21 paź 19:44
ZKS:
asd Tobie też coś się pomyliło.
a2 − b2 = (a − b)(a + b)
21 paź 19:46
asd: Jeżeli dla Was to jest takie oczywiste , proszę rozwiążcie mi to. Przygotowywuje się do
kolokwium z całek i jest kilka przykładów z tego typu wielomianami. ZKS , bardzo dobrze znam
ten wzór...
21 paź 19:57
ZKS:
Jeżeli znasz to czemu nie skorzystałeś tylko sam zrobiłeś po swojemu?
21 paź 19:59
Mila:
x4+16=(x2+4)2−8x2=
=(x2+4−√8x)*(x2+4+√8x)=
=(x2−2√2x+4) *(x2+2√2x+4)
21 paź 20:03
Hurwitz: Przecież napisałeś co i jak:
x4+16 = (x2+4)2 − 8x2 = (x2−2√2x + 4)(x2+2√2x + 4).
Tego się już bardziej (w klasie wielomianów o współczynnikach rzeczywistych) nie da; do całek
to wystarczy.
21 paź 20:04
asd: Rzeczywiście , wystarczy. Zrobiłem podstawowy błąd , zamiast −2√2x i 2√2x robiłem oba z
minusem(dlatego nie wychodziło mi). Dzięki!
21 paź 20:12