JAk wylaczuc czinnik
selfie: Jak wylaczyc czynnik przed pierwiastek w
√50 + √90
21 paź 19:26
słaby matematyk: √2*25+√9*10= 5√2+3√10
21 paź 19:38
selfie: A czemu nie moze byc √3*10? zamiast √9*10
21 paź 19:53
słaby matematyk: rozpisze to jeszcze wolniej może wtedy zakumasz
√2*
√25=
√50 dlatego masz 5
√2
podobnie postępujemy z drugim pierwiastkiem

Czyli:
√90=
√9*
√10 co jest równe
√9*10
√9=3
√10 zostawiamy
i mamy: 3
√10
21 paź 19:57
selfie: Tylko czemu z √50 dostajemy 5√2
21 paź 20:07
458: Bo √25=5
21 paź 20:12
selfie: no a w drugim jest √9*10 to √10 nie jest rowne 3
21 paź 20:14
freeszpak: ale √9 już jest...
21 paź 20:17