NIE UMIEM ZROBIĆ TYCH ZADAŃ!!!!!!!!!
ratunq!!! nie umiem matmy!!!: POMOCY











1. W fabryce wyprodukowano 600 rowerów w ciągu 30 dni, realizując 30 % zamówienia. O ile
procent należy zwiększyć dzienną produkcję rowerów, aby w ciągu następnych 56 dni zakończyć
realizację zamówienia?
2. Ania, Jurek i Grzegorz kupowali jednakowe książki, zeszyty i ołówki. Ania za 2 książki, 4
zeszyty i 1 ołówek zapłaciła 31,50 zł. Jurek kupił 4 książki, 10 zeszytów i 1 ołówek za kwotę
42 zł. Ile złotych zapłacił Grzegorz, który kupił 1 książkę, 1 zeszyt i 1 ołówek?
3. W trójkącie równoramiennym ABC (|AB| = |BC|) miara jednego z kątów wewnętrznych jest równa
80°. Z wierzchołka A poprowadzono dwusieczną AD i wysokość AE. Oblicz miarę kąta DAE. Rozważ
wszystkie możliwości
4. Kąty AOC i COB są przyległe. Narysowano dwusieczne k i 1 tych kątów oraz prostą
równoległą do prostej AB. Ta prosta przecina dwusieczne k i 1 odpowiednio w punktach D i E, a
ramię OC w punkcie F. Udowodnij, że \DF\ = \EF\
5. Trzy beczki mają różną pojemność. Jeżeli napełnimy pustą drugą beczkę z pełnej pierwszej
beczki, to w pierwszej beczce pozostanie 3/5 zawartości. Jeżeli napełnimy pustą trzecią beczkę
z pełnej drugiej beczki, to w drugiej pozostanie 1/6 zawartości. Jeżeli napełnimy drugą i
trzecią z pełnej pierwszej, to pozostanie w niej 160 litrów. Oblicz pojemność każdej z tych
beczek.
13 lis 17:01
Mariusz: zad 1
skoro 30 dni to 30%
to jednego dnia realizuja 1%
zostało im 70% na 56 dni
70%/56=1,25%
1,25−1%=0,25 %
o tyle nalezy zwiększyć produkcje
13 lis 17:18
Mariusz: A− ania
x −książki
y−zeszyty
o− ołówek
2x+4y+o=31,5
4x+10y+o=42
x+y+o=

odejmując pierwsze dwa od siebie otrzymamy
2x+6y=10,5 →x=5,25−3y
jeżeli pomnożymy pierwsze równanie razy dwa i odejmiemy pierwsze i drugie równanie od siebie to
otrzymamy
o−2y=21
o=2y+21
y+x+o= podstawiamy wartosci wyliczone
y+5,25−3y+2y+21=26,25 tyle zapłacił
13 lis 17:26
Mariusz: do zad 3 wykonaj tylko dobre rysunki bo jest to bardzo łatwo obliczyć, skorzystaj z tego że
dwusieczna dzieli kat na pół a wysokość pada na przeciwległy bok pod katem 90.
są takie możliwości katów (20, 80, 80) lub (50, 50,80)
13 lis 17:34