Odwrotna
Aga: Hej mam takie pytanie
Wyznacz funkcje odwrotną do danej
Prosze o pomoc bo ja tego wgl nie rozumiem

f(x)=1/x+33
21 paź 19:08
eba: Zapiszmy to sobie w przyjaźniejszy sposób.
y =
1x+33
Chcę znaleść funkcję postaci f(y), zatem
y − 33 =
1x
Odwracam sobie wszystko, bo chcę mieć sam x po prawej stronie
Koniec.
21 paź 19:16
eba: Oczywiście, jak x≠0, to należy pamiętać, że y≠33.
21 paź 19:19
Aga: To znaczy tam x+33 jest w mianowniku
21 paź 19:20
eba: No ok, tyle że już wszystko jest opisane krok po kroku co chcemy zróbić więc możesz już to
rozwiązać.
21 paź 19:26
Aga: Dziękuje bardzo
21 paź 19:28