ktos pomoze?
nieumiemtrygonometri: 1. w trojkacie prostokatnym przyprostokatne maja dlugosci 6cm i 8cm. oblicz dlugosc
przeciwprostokatnej oraz wartosc wyrazenia sinL−cosL przez tgL
2,oblicz wartosci pozostalych funkcji trygonometrycznych kata L jezeli sinL=2/3
3.3. podaj miare kata L gdy a)sinL=0,3420 b)cosL=0,4384
4.oblicz bez uzywania tabeli trygonometrycznej wartosci liczbowe wyrazen
a)6sin60stopni+2cos60stopni+tg45stopni=
b)sin2.13stopni+sin2.77stopni=
5.oblicz dlugosci odpowiednich bokow stosujac trygonometrie jezeli i masz trojkat lewy bok
jest u dolny t przeciwrostokatny s i u=6 cm a ten drugi kat to 30stopni
21 paź 19:06
Janek191:
Np. a = 6 cm , b = 8 cm
więc c
2 = a
2 + b
2 = 36 + 64 = 100
c = 10 cm
zatem
| | | | | | 1 | | 4 | | 4 | |
w = |
| = |
| = − |
| * |
| = − |
| |
| | | | | | 5 | | 3 | | 15 | |
22 paź 08:39