matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż na podstawie definicji że funkcja określona
FHA:
Wykaż na podstawie definicji że funkcja określona wzorem jest f(x) = log
1
/
3
x jest malejąca w zbiorze (0,+
∞
) x
1
oraz x
2
x
1
> x
2
x
1
f(x
1
) − f(x
2
) = log
1
/
3
x
2
co z tym dalej
21 paź 18:52
ZKS:
x
1
> x
2
f(x
1
) < f(x
2
)
x
1
x
1
log
1
/
3
= −log
3
x
2
x
2
x
1
x
1
Z założenia mamy, że x
1
> x
2
, więc
> 1 zatem wyrażenie −log
3
jest
x
2
x
2
ujemne.
21 paź 19:38