zapis
Mariusz: jaki jest poprawny zapis potęgowania
np.
x2+x+4=4 i chce to spotęgować więc piszę
x2+x+4=4 / 2
czy
x2+x+4=4 / ()2
13 lis 16:42
Edek: to niebieskie,a pozatym jak napiszesz to nieważne, ważne jak obliczysz
13 lis 16:46
Mariusz: no właśnie spotkałem sie z tymi dwoma zapisami i nie wiem który jest właściwy, a w tym roku
pisze maturę więc taka wiedza może sie przydać
13 lis 16:48
Bogdan:
Spokojnie możesz zastosować pierwszy sposób, czyli
/2
13 lis 16:52
Mariusz: dzięki
13 lis 16:53
Bogdan:
podobnie jak w poniższym przykładzie:
2x + 4y = 6 /
:2
raczej nie stosuje się tu 2x + 4y = 6 /
():2
13 lis 16:55
del: na maturze nie trzeba tego pisac.... nie przejmuj sie tak tym zapisem, wazne zebys dobrze
liczyl
14 lis 00:08
Basia:
Najbardziej poprawnie jest tak
(x2+x+4)2 = 42
albo słowami
x2+x+4 = 4 / podnoszę obustronnie do potęgi 2
14 lis 11:01