CIAG zadanie
Ada: Hej. Mam pewien banalny problem w dosc prostym zadaniu.
Obwód trójkąta prostokątnego wynosi 120. Dł. boków trójkąta tworzą ciąg arytmetyczny. Oblicz
boki trójkąta oraz pole.
Jako, że jest to ciąg arytmetyczny, to boki będą wynosić kolejno: a
1, a
1+r, a
1+2r.
Wychodzi, że a
1+r = 40.
No i teraz powinnam użyć tw. Pitagorasa, jednak nie wiem jak to obliczyć

a
1+2r2=a
12 + a
1+r2
Po lewej stronie jest wzór skróconego mnożenia, a po lewej za ten drugi wyraz wstawiam po
prostu 40 czy coś źle robię? Po prawej stronie wychodzą takie wyrażenia jak np. 4ra
1 i
dlatego się już mylę.
21 paź 18:35
ICSP: boki : (a−r) , a , (a+r) , a > r > 0
z informacji o obwodzie od razu dostajesz a = 40
z twierdzenia Pitagorasa : (40 − r)2 + (40)2 = (40 + r)2
skąd r = 10
30 , 40 , 50
21 paź 18:37
ICSP: Pole doliczysz już samodzielnie
21 paź 18:38
Ada: Rzeczywiście. Tak oznaczając boki tylko sobie utrudniłam, teraz jest już wszystko jasne. Dzięki
wielkie!
21 paź 18:44