Wyprowadź wzór
Bodek: Wyprowadź wzór:
sin(4x)
cos(nx)
21 paź 18:12
PW: Nie bardzo wiadomo czego żądasz.
Czy chcesz np. wyrazić to za pomocą funkcji pojedynczego x?
21 paź 18:24
3Silnia&6: wzor sin 2x:
sin(4x) = 2sin2x*cos2x = 4sinx cos x ( cos2x − sin2x )
lub
sin4x = sin(2x + 2x) = sin2x*cos2x + sin2x*cos2x = 2sin(x+x)*cos(x+x) = ...
21 paź 18:26
Bodek: dzięki 3Silnia&6, w taki sam sposób potrzebuje cos(nx)
21 paź 18:27
3Silnia&6: to podobnie, dla n parzystego i nieparzystego rozpisac, w sumie nie wiem czy cos wyjdzie.
21 paź 18:32