Wykaż, że funkcja f(x)= log2(1−x) − log2(x+1) jest nieparzysta!
FHA: Wykaż, że funkcja f(x)= log
2(1−x) − log
2(x+1) jest nieparzysta!
Funkcja jest nieparzysta, jeżeli spełnia równanie f(−x) = − f(x)
| | 1+x | |
f(−x) = log2 ( |
| ) |
| | −x+1 | |
| | 1+x | |
f(−x) = log2 ( |
| ) |
| | −x+1 | |
.... dobrze robię ?
21 paź 18:12
lolek: tak , wniosek f(x)=−f(x)
21 paź 18:25
FHA: Tak lolek, tylko tego f(x) = −f(x) nie mam
Jak to wyprowadzić
21 paź 18:28
lolek: minus przed logarytmem , wiec mianownik zamieni sie z licznikiem
21 paź 18:32
FHA: | | 1+x | | 1+x | | −x+1 | |
−log2 |
| ⇒ log ( |
| )−1 ⇒ |
| |
| | −x+1 | | −x+1 | | 1+x | |
o to chodziło?
21 paź 18:34
lolek: tak
21 paź 18:35
FHA: Dzięki, tylko zrobiliśmy to zadania od drugiej strony.

Chciałbym ciągnąć ten zapis, przedstawiony ponizej.
21 paź 18:43
FHA: odswiezam
21 paź 18:49