Dane są dwa wierzchołki A(1,2) i B(5,2) trójkąta równobocznego ABC.
Arianne: Dane są dwa wierzchołki A(1,2) i B(5,2) trójkąta równobocznego ABC.
a) Oblicz pole trójkąta ABC
b) Wyznacz współrzędne wierzchołka C tego trójkąta
21 paź 17:33
Olgaaa: Narysuj sobie, wyznacz wierzchołek C i oblicz boki.
21 paź 17:52
3Silnia&6: | | lABl2√3 | |
a) oblicz lABl, PΔ = |
| |
| | 4 | |
b) punkt D − srodek odcinka AB
wyznacz rownanie prostej y
AB
wyznacz rownanie prosej l prosropadlej do prostej y
AB przechodzacej przez punkt D
wierzcholek C nalezy do prostej l, ( jezeli l: y=ax +b, to punkt C=(x,ax+b))
lCAl = lABl stad wyliczysz ws. pkt. C.
21 paź 18:01