Nierówność wykładnicza, sfera w sześcianie
maćko_z_bogdańca: Zad. 1
Niech p będzie dowolną liczbą pierwszą. Udowodnij, że reszta z dzielenia liczby p
przez 30 nie jest liczba złożoną.
Zad. 2
Na ile sposobów można zbiór {1, 2, . . . , n}, gdzie n ≥3, podzielić na trzy niepuste
podzbiory?
Zad. 3
W sześcianie o krawędzi długości a zawarte są dwie sfery zewnętrznie styczne, przy
czym ich środki leżą na przekątnej sześcianu i każda z nich jest styczna przynajmniej
do trzech ścian sześcianu. Oblicz promienie tych sfer, dla których suma ich pól
powierzchni jest:
a) największa,
b) najmniejsza.
Zad. 4
Dla jakich wartości parametru m nierówność
(m
2 − 1) · 25x − 2(m − 1) · 5x + 2 > 0
jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywista x?
Wiem, że dla m=1 lub m=−1 nierówność jest spełniona dla każdego x. Nie wiem, jak to zrobić dla
funkcji kwadratowej.
Potrzebuję tych zadań na jutro



21 paź 17:32
Kacper:
Niech nikt tego nie liczy, bo to zadania konkursowe!
21 paź 17:34
maćko_z_bogdańca: nie są to zadania konkursowe. mam to zrobić jako pracę domową.
21 paź 17:34
21 paź 17:34
maćko_z_bogdańca: może tak to wygląda ale nauczyciel kazał obowiązkowo zrobić to jako pracę domową
21 paź 17:35
Kacper:
Sam nie potrafi
21 paź 17:36
Kacper:
Dostaniesz rozwiązania 25 października.
21 paź 17:38
maćko_z_bogdańca: dobra, spróbuje sam zrobić. Zależy mi tylko na tym zad. 1 i 2.
Wiem, że można by skorzystać z silni ale nie wiem jak
21 paź 17:38
3Silnia&6: Zbiory maja byc niepuste, wiec wloz po 1 elemencie do kazdego na poczatek.
21 paź 17:42
maćko_z_bogdańca: W przypadku n=3 jest jeden sposób
21 paź 17:46
PW: maćko−z−bogdańca chodzi do szkoły dla geniuszy, że tak "zadają jako pracę domową"?
21 paź 18:41