Prostpoadloscian
Miśka : Stosunek długości krawędzi prostopadłoscianu wynosi 3:4:12 a długość przekątnej
prostopadłościanu jest rowna 26.Oblicz długość przekatnych trzech nie przystających ścian.
21 paź 17:24
Latissimus_Dorsi: 3x−bok pierwszy
4x−bok drugi
12x−box trzeci
z twierdzenia Pitagorasa wynika że przekątna podstawy będzie miała wartość 5x
znów stosujemy tw. Pitagorasa
tzn d−przekątna
d=sqrt((5x)
2+(12x)
2)
26=sqrt(25x
2+144x
2)
26=sqrt(169x
2)
26=13x
x=2
teraz z tw Pitagorasa możesz policzyć przekątne tych ścian
21 paź 17:34