hej :D
halohalo: punkty A(6,2) i C(−4,−4) sa wierzchołkami trójkata równoramiennego ABC, w którym |AC|=|BC|.
wysokosc poprowadzona z wierzchołka C zawiera się w prostej k: x−y=0. Oblicz:
a) współrzedne wierzchołka B
b) pole trójkata ABC
prosze o pomoc
21 paź 17:19
===:

B(x
B, y
B)
Jedno równanie na równość boków
drugie ....współrzędne punktu B spełniają równanie prostej
21 paź 17:26
halohalo: w odpowiedziach B ma byc(2,6),.. a Tobie tu wyszło (4,4)
21 paź 17:30
halohalo: (4,4) to bedzie wysokośc

...robie z róznych równańi B mi nie chce wyjsc
21 paź 17:30
halohalo: zawsze mi wychodzi B(6,2)

czemu?
21 paź 17:33
daras: (x
B + 4)
2 + (y
B + 4)
2 = 136
| | yC − yB | |
y − yB = |
| (x − xB) = −(x − xB) podstaw współrzędne A(x,y) |
| | xC − xB | |
21 paź 19:05
===:
... źle zrobiłem rysunek
To wysokość zawiera się w prostej ... a ja narysowałem, że bok
Dobrze Ci wychodzi −
21 paź 19:09
daras: wychodzi (2,6) i (6,2) to są 2 punkty leżące na prostej zawierającej bok ABsymetrycznie
względem punktu A
21 paź 19:12